Fenerbahçe Kongresinden İzlenimlerimiz: Üyelerden Ali Koç’a Güvenoyu

Fenerbahçe’mizde 2021 yılının Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısı, geçtiğimiz hafta sonunda Şükrü Saracoğlu Stadyumu’nda düzenlendi. Salon Tribünü ekibinden Baran Arslan, kongreyi iki gün boyunca yerinde takip etti, düşüncelerini ve gözlemlerini derledi.

Kongreye Nasıl Gidildi?

Üç sene öncesi bu günlerde Fenerbahçe taraftarının büyük kısmı, dönemin özellikle tribünlerle büyük sorunlar yaşayan başkanı Aziz Yıldırım’ın yerine, yıllardır dillendirilen başkan adayı Ali Koç’un 16092 oyla gelmesinin heyecanını yaşıyordu. Başkanlık seçiminin yapıldığı 3 Haziran 2018 günü Kadıköy’de, Yoğurtçu Parkı’nda ve stadyumun önünde tıpkı bir şampiyonluk havası vardı, binlerce taraftar kutlama yapıyordu. 25 Haziran 2021 Cuma gününde ise stadyumda coşkusuz bir katılım, Yoğurtçu Parkı’nda ise sıfır taraftar vardı.

Peki bu duruma nasıl gelindi? Başkan Ali Koç ve kurduğu yönetim, üç senede -kendilerinin de kabul ettiği gibi- başarısız bir performans gösterdi. Kulübün önceki yönetimden kalan borç yükü, ülkedeki ekonomik krize rağmen bir nebze de olsa eritildi, Fenerbahçe’nin iflas etmemesi sağlandı. Kulübe bu konuda büyük destekler veren başkan Ali Koç’un hakkını yememek gerekir. Ne var ki, özellikle futbolda geçmişteki başarısız dönemlerden bile kötü bir dönemin yaşanması, taraftarın başkana olan desteğinin azalmasına sebep oldu. Yönetim, basketbolda ise bu hafta eski kulübü Partizan’a dönen efsane başantrenörümüz Željko Obradović’in gidişi konusunda eleştirildi.

İşte bu ortamda, başkan Ali Koç haricinde hiçbir ismin elini taşın altına koymaması nedeniyle coşkusuz ve beklentiden yoksun bir atmosferde seçime gidiliyordu. Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşu olduğunu her ortamda haykırdığımız Fenerbahçe’de, bekleneni verememiş bir mevcut başkan dışında yeni dönemde göreve talip olan bir kişinin çıkmaması, üzücü bir detaydı. Kongre üyelerinden Eyüp Yeşilyurt bu durumdan rahatsız olmuş olmalı ki, “Ben de adayım” dedi ve kazanması imkansız gözükse de, muhalif bir ses olarak sahneye çıktı. Yeşilyurt, daha sonra planlarını değiştirmek zorunda kaldı.

Aziz Yıldırım ve Ali Koç. Kaynak: Anadolu Ajansı

Kulübü 20 sene boyunca yöneten ve büyük izler bırakan, ondan kalan bazı alışkanlıkların kulüpte hala sürdüğü eski başkan Aziz Yıldırım, seçime bir hafta kala bir basın toplantısı düzenleyeceğini duyurdu. Cuma günü başlayacak kongreden bir gün önce, perşembe günü düzenlenen basın toplantısı, kongrede tüm dengeleri değiştirdi. Üç sene boyunca kulüp içi siyasette somut bir tavır göstermeyen Yıldırım, eski günlerinden bir performansla yönetime sert eleştirilerde bulundu. Yıldırım’ın yükselen şekeri, bazı anlarda eleştirilerin dozunun çok artmasına neden oldu. 68 yaşındaki eski başkanın “Fenerbahçe benim!” dediği 15 saniyelik sekans, toplantının en önemli anlarındandı. Sonuç olarak bu konuşma, camianın Yıldırım hakkında negatif görüşler besleyen ve Ali Koç’u başarısız bulan çoğunluğunun Ali Koç’a desteğini arttırmasına neden oldu. Konuşmanın basketbolla ilgili kısımlarında ise Yıldırım, basketbol şubesinin şirketleştirilerek kendilerine verilmesini, Željko Obradović’i bir günde İstanbul’a getirmeyi ve bütçeyi en az 30 milyon avroya getirmeyi vadediyordu. Obradović, birkaç gün sonra Partizan ile sözleşme imzaladı.

Kongreye işte bu atmosferde girildi. Ali Koç’un karşısındaki aday Eyüp Yeşilyurt ise, ne yazık ki Fenerbahçe camiasının kronik sorunlarına yenildi. Kendisi için verilen adaylık imzalarının bazıları, üyelerin korkuları nedeniyle geri çekildi, imza gönderen bazı üyelerin ise aidatlarını ödememiş oldukları ortaya çıktı. Ali Koç, buna rağmen kongreden bir gün önce doğru bir hamleyle, Yeşilyurt ile birlikte FBTV’de programa çıktı ve soruları yanıtladı.

1. Gün: 25 Haziran 2021 Cuma

“Atkılılar kazanacak.”

Perşembe günü Salon Tribünü ekibi adına kulübün medya departmanına yaptığımız akreditasyon başvurusu, kabul edilmişti. Cuma sabahı hazırlıklarımı tamamladım, yürüyerek stadyuma gittim ve Fenerium Üst’te yer alan basın tribününe yerleştim.

2018 yılındaki kongrede Fenerium Alt’a bakacak şekilde kurulan büyük sahne, bu sefer Okul Açık kale arkasının önüne kurulmuştu. Kürsü ise karşıda yer alan boş Migros tribününe bakıyordu. Kulübün bunu yapmasının sebebi, Maraton Alt ve Fenerium Alt tribünlerinin üyelere açılmasıydı. Katılım beklenenin altında kaldı, yalnızca Fenerium Alt tribünü doldu ve orada yer alan üyeler, yönetim adına ilk konuşmayı yapan Burak Kızılhan’ın konuşması sırasında tepkilerini belli ederek kürsünün kendilerine dönmesini istedi. Yüksek Divan Kurulu Başkanı Vefa Küçük, bu talebin yerine getirilmesini sağladı.

İlk konuşmaların yapıldığı sırada farklı görüşleri almak için bazı üyeler ve taraftarlar ile temasa geçtim. Ağırlıklı olarak iki görüş vardı: Birisi Aziz Yıldırım’a duydukları tepkiden dolayı, başarısız olduğunu düşünseler bile Ali Koç’a bir dönem daha yetki vermekti, öbürü ise iki isme duyulan tepkiden dolayı boş oy atmaktı. 3 Haziran 2018’de bayram yeri gibi olan Yoğurtçu Parkı’nda ise sadece bir taraftar oturuyordu. Sarı Tribün’den tanıştığımız ağabeyimiz, durumu şu ifadelerle açıkladı:

“Fenerbahçe’nin geldiği noktayı düşünüyorum. Üç sene önce umudumuz ne kadar yüksekti, burada binlerce insan vardı. Şimdi kimse yok. İnsanlar evlerinde kısıtlanmışken, özgürlük gününde bile buraya gelme gereği duymadılar. Dolayısıyla insanların hevesini öldürdüler, Fenerbahçe duygusuna ket vuruldu. Hakikaten çok acı.

Yıllardır Fenerbahçe Kulübü başkanlık makamına saygı duydum, ta ki düne kadar. Dün saygım iki tarafa karşı da bitti. 20 yıl bu kulübü yöneten adam, ki Aziz Yıldırım’a ben yine saygıda kusur etmem, dün söyledikleriyle her şeyi yıktı. İnsanlar 3 Temmuz zamanı sokaklara dökülmüşken, Aziz Yıldırım’ın peşinden giderken, onun 10 sene sonra bir konuşmasında Hakan Şükür’ü referans gösterebileceğini hiç düşünmezdim. O referans, binlerce kişiye hakarettir.

Kongre sırasında Yoğurtçu Parkı bomboş.

Diğer hatası da, ‘Nihat Özdemir’i sahiplenin’ demesi. Yıldırım, konuşmasında Fenerbahçe’nin son transferini konuştu ama Nihat Özdemir’in Fenerbahçe ismiyle aldığı ihalelerin kaç milyar dolar olduğunu konuşmak gerekiyor. Dolayısıyla Fenerbahçe taraftarının kimseye vefa borcu yok, ama herkesin Fenerbahçe taraftarına vefa borcu var. Fenerbahçe taraftarıdır 3 Temmuz’u kurtaran. Dolayısıyla ben bir kez daha, gelecek nesillerimiz adına hayal kırıklığına uğradım.”

Oy hakkı bulunan 29 bin üyenin yaklaşık 2500’ünün katılım gösterdiği ilk güne damga vuran diğer olaylar ise açılışta okunan İstiklal Marşı’nın ardından “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” , “Türkiye laiktir, laik kalacak” sloganlarının atılması ve yıllık aidatın oy çokluğuyla 50 TL’den 500 TL’ye çıkarılmasının ardından tribünlerde yaşanan gerginlikti.

Gerginlik anları.

Aynı zamanda kulüp yönetimine gayrimenkul satışı yetkisini veren ve kongre öncesi tartışılan 16. madde, kabul edildi. Kulüpte E-Spor, kadın futbolu ve paralimpik spor branşlarının açılması konusunda yönetime yetki verildi.

Kongre düzenine dair eleştirilebilecek en önemli nokta, konuşma yapacak kişilere dair bir eleme sisteminin olmayışıydı. Sabah saatlerinde başvuru yapan 90 üyeye, beşer dakikalık konuşma süreleri verildi. Daha sonraki süreçte konuşmaların saatler sürmesi ve üyelerin sıcağın da etkisi ile tepki göstermesiyle bazı konuşmacılar, kura yönetimiyle elendi. Camiada kimsenin memnun olmadığı ve 30 binlere yaklaşan üye sayısı için yetersiz kalan bu sistemin değiştirilmesi, kongrelerin daha verimli şekilde yapılmasını sağlayacaktır.

Kaynak: fenerbahce.org

Konuşma yapan üyelerin basketbol şubesine dair söyledikleri sözler ise şu şekildeydi:

“Amatör şube bütçesi 300 milyon TL, sponsor bulunamıyorsa düşmeli. Her sene borçlanarak nereye gideceğiz? ‘Fenerbahçe büyüktür, bir şey olmaz’, olur olur. Faiz giderini, borç ödeyerek azaltmalıyız.”

Aram Markaroğlu

“Aziz Yıldırım ‘Basketbol şubesini bana verin, Obradović’i getireyim’ diyor. Obradović’i getirebiliyorsa, gidişiyle ilgili ‘Acaba bir katkısı oldu mu?’ diye düşünmeden edemiyorum.”

Hasan Doğan

“Aziz Yıldırım basketbol şubesini satın almak istiyor. Fenerbahçe yarın bilye şubesi kursa ve şirkete çevirse, onu da satın alamazsınız. Fenerbahçe’nin satılık şubesi yoktur.”

Perşembe günü yaptığı toplantıda kongreye geleceğini açıklayan ama daha sonra kendisine otopark yeri verilmemesi gerekçesiyle bundan vazgeçen Aziz Yıldırım’ın basketbol şubesiyle ilgili teklifi, başkan Ali Koç tarafından şu şekilde yorumlandı:

“Basketbol önerisi dikkatimi çekti. Kurgulanmış mı, yoksa çat kapı mı söylendi, bilmiyoruz. Ama dinlemek isterim. Kulübümüzün içinde olmadan da destek olabilirsiniz. Fener Ol’a bir kuruş vermediniz.”

Ali Koç’un Aziz Yıldırım’ın önceki günkü açıklamasına sert sözlerle cevap verdiği konuşmanın ardından olağan seçimli genel kurulun ilk günü sona erdi.

2. Gün: 26 Haziran 2021 Cumartesi

Kongrede oy kullanma işleminin gerçekleştiği ikinci gün, hararetli konuşmaların yapıldığı ilk güne göre daha sakin geçti. Stadyumda oy kullanma işlemi, saat 10.00’da Vefa Küçük’ün anonsu ile başladı. Üyeler, sahanın içerisinde kurulan sandık alanlarında oylarını kullandı.

Alanda en dikkat çeken detay ise, Maraton Alt tribününde kurulan “Fener Yolu” isimli platformdu. Tünel şeklinde dizayn edilen platformun iki yanında kurulan ekranlarda, 3 Temmuz Kumpası’nda yaşanan olayların görüntüleri verildi. Zemine yerleştirilen ekrana ise o dönem atılan ve Fenerbahçe’yi hedefe koyan gazete manşetleri yansıtıldı. Platformun sonuna kurulan çadırda ise futbol takımımızın 2010-11 sezonunda kazandığı Süper Lig kupası yer aldı. Manşetlerin üzerine basarak yürüyen üyeler, daha sonra kupayla fotoğraf çektirdi ve “Haklıydık Kazandık” yazılı bayrağı aldı. Platformun önünde gün boyunca uzun kuyruklar oluştu.

Kaynak: fenerbahce.org

Kongre alanında en çok ilgi gören isim, başkan Ali Koç’tu. Alana girer girmez üyelerin yoğun ilgisiyle karşılaşan başkan, fotoğraf isteklerini kırmadı ve üyelerle sohbet etti. Oyunu 21 numaralı sandıkta kullanan Koç’a, adaylıktan çekilen Eyüp Yeşilyurt da eşlik etti.

Güne ve kongreye dair ilgi çekici bir diğer detay ise, Vefa Küçük’ün anonslarıydı. Küçük, sandık alanında selfie çubuğunu unutan bir üyeye “12 numaralı sandıkta bir üyemiz, selfie çubuğunu unuttu. Üyemiz selfie çubuğunu ya alsın, ya da kendisine fotoğrafını çekecek bir arkadaş bulsun” ifadeleriyle seslendi.

Taraftarların zaman zaman “Haklıyız kazanacağız” tezahüratını söylediği kongrede oy kullanma işlemi, saat 17.00’de sona erdi. Seçime tek aday olarak giren başkan Ali Koç, yaklaşık bir buçuk saat süren sayımın ardından ikinci dönemi için yetki aldı. Koç, Fenerbahçe tarihinin tek adaylı bir seçimde verilen en yüksek oy sayısı olan 6682 oyun 6459’unu aldı. Ali Koç, konuşmasında beklentilerin ve hatalarının farkında olduklarını, omuz omuza yeni bir döneme başladıklarını ve aydınlık geleceğe yürüyeceklerini söyledi.

Camia Ne Bekliyor?

Kaynak: fenerbahce.org

Fenerbahçe camiası, beklentilerin altında geçen üç senenin ardından, başkan Ali Koç’a üç sene için daha yetki verdi. Eski başkan Aziz Yıldırım’ın yaptığı basın toplantısı, bu desteğin daha yüksek motivasyonla verilmesine sebep oldu. Sayın başkanın hatalarından ders aldıklarını ve yeni bir sayfa açıldığını vurgulaması, gelecek adına umut verici. Umarız bazı değişikliklerle yola devam eden yönetim kurulu, taraftarın yüksek beklentilerini karşılamayı başarır.

Yorum bırakın