Víctor Lapeña: “Her Kupada Şampiyon Olmaya Geldim”

2019 yılından beri Kadın Basketbol Takımımızın başında olan İspanyol koç Víctor Lapeña, başlayan sezon öncesi düzenlenen Medya Günü etkinliğinde Salon Tribünü ekibinden Baran Arslan’ın yeni sezon hedeflerine ve önceki deneyimlere dair sorularını yanıtladı.

• Koç, ilk olarak röportajımıza hoş geldiniz. Taraftarlar, bu sene sizden bir EuroLeague şampiyonluğu bekliyor ama sizden daha güçlü ve daha yüksek bütçeli takımlar var. Bu sezondan beklentileriniz nelerdir? Ve taraftarlar bu sezon takımdan ne beklemeli?

Soru için teşekkür ederim. İlk olarak, sizin de söylediğiniz gibi, en önemli şey taraftarlar. Taraftarın bizimle birlikte olması, tabii ki rakip taraftarlar, EuroLeague maçlarında yarattıkları tutku ve insanların sağlıklı kalması, bizim için çok önemli. Tabii ki bazı kısıtlamalar var ama geçen senekiler kadar değil. Geçen sene “balon” sisteminde oynadık, bu sezon normal EuroLeague sisteminde oynuyoruz ve bu herkes için en önemli ve doğru karar.

EuroLeague sezonumuzla alakalı… Bildiğiniz gibi başlıyoruz. Öncelikle Fenerbahçe’de geçen yılki takıma saygı duymamız gerekiyor. Çünkü onlar harika bir iş yaptılar. Geçen yılki oyuncularım çok iyi bir iş yaptılar. Bu seneki hedefimiz de aynı. Bu sene yeni bir takım değil ama, yeni oyuncularımız var. Çok sıkı çalışmalıyız ve oyuncularımızı Fenerbahçe’nin tarzına, Fenerbahçe’nin atmosferine hazırlamalıyız. Ayrıca, inanıyorum ki her şey normal giderse ve sakatlık yaşamazsak, eminim ki çeyrek finalde oynayabilmek için iyi bir yerde olacağız. Ve tabii ki, sonunda Final-Four’da olabilmek… Bu, bizim hayalimiz. Bu anları yaşayabilmek için büyük bir fırsatımız var, bu çok önemli. Ama henüz sezon başındayız ve kadromuzun daha %70’i hazır. Şu an ne durumda olduğumuzu söylemek için çok erken. Ama ilk maçları oynamak için hazırız.

Fotoğraf: Ahmet Hopyar / fenerbahce.org

Yeni sezon hazırlıklarına, WNBA’de olan oyuncular sebebiyle eksik başladık. Bu oyuncuların takıma geç katılmaları, mental ve fiziksel adaptasyonları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bazıları için… Jasmine Thomas, Kiah Stokes ve Kayla McBride için kolay olacak. En zoru ise Bria Hartley olacak. Daha önce Fenerbahçe’de oynadı ama benimle birlikte oynamadı, son iki yılda oynamadı maalesef… Ama o, akıllı. Bence kısa sürede takıma adapte olacak. Ve Kayla, Kiah Stokes ve Jasmine Thomas, artı Elizabeth Williams, basketbolumuzu anlayana kadar biraz problem yaşayabilirler. Amanda Zahui hakkında… O da Bria Hartley ile aynı. Daha fazla zamana ihtiyacı var. Çünkü benimle beraber oynamadı. Ama mutluyum, iki gün önce buraya geldi. Onun tavırlarından hem oyuncu, hem de insan olarak memnunum.

• Geçen sene, İstanbul’daki Final-Four’da şampiyon olamadık. Bu deneyimden neler öğrendiniz?

İlk olarak… Bizim için kolay bir an değildi. Çünkü son iki sezonda Covid-19 pandemisi, tabii ki hepimizi etkiledi. EuroLeague’deki, EuroCup’taki tüm takımlar, herkes… Ama Fenerbahçe için daha da zordu. İlk sezonda, Final-Four’a çok yakınken ve çok iyi durumdayken sezonu bitirmek zorunda kaldık. Bourges’u kolayca yendik, Final-Four’a çok yakındık, çok iyi durumdaydık. EuroLeague’i kazanır mıydık, bilmiyorum ama çok iyi bir yere gelebilirdik.

Geçen sezon… Final-Four’a az süre kala, çok önemli oyuncularımız, Kayla McBride, Jasmine Thomas, Alina Iagupova ve Laura Nicholls Final-Four’a geldiklerinde çok iyi durumda değillerdi. Yine de, ne olursa olsun, savaştık, çok savaştık, sadece dört sayıyla kaybettik ve üçüncü olduk. Umarım bu sezon her şey normal olur ve Final-Four’da oluruz. Belki de bu sezon, o kupa için tarih yazacağımız o sezon olur. Bu, benim hayalim. Ben, buraya oynadığımız her kupada şampiyon olmak için geldim. Ve özellikle EuroLeague kupasını bu kulüp için, başkanımız için kazanmak istiyoruz. Bu, benim hayalim ve inanıyorum ki bu sezon mümkün olur.

Fotoğraf: Burak Saltık / fenerbahce.org

Koç, bence harika bir kişiliğiniz var. Sosyal medya paylaşımlarınız; taraftarlarla, oyuncularla ve çalışanlarla olan iyi ilişkileriniz… Fenerbahçe’deki geleceğiniz hakkında ne düşünüyorsunuz?

Şu anda burada iki yıl daha kontratım var. Eğer her şey normal giderse, Fenerbahçe’deki geleceğim garantide. Ama Fenerbahçe’ye geldiğimde tek bir idealim vardı: Bu kulübün çapını, büyüklüğünü anladım. Fenerbahçe’nin koçu olmaktan çok büyük keyif aldım. Umuyorum ki gelecekte de burada olurum. Kulüp değiştirmek istemiyorum. Başka bir takıma gitmek istemiyorum. Ve kariyerimde her zaman burada kalmak istiyorum. Bu, şu an benim hayalim. Çünkü İspanya’da, Fransa’da veya Japonya’da koçluk yapmak istemiyorum. Başka ülkelerde koçluk yapmam için iyi teklifler alsam da, benim cevabım her zaman aynı: Fenerbahçe’de mutluyum ve uzun yıllar Fenerbahçe’nin koçu olarak kalmak istiyorum.

Fotoğraf: fenerbahce.org

• Ve son sorum… En azından, taraftarlarımıza ne söylemek istiyorsunuz?

Öncelikle şunu söylemek istiyorum: Tutkunuz için çok teşekkürler. Şunun için de çok teşekkür ediyorum, bizimle beraber keyif alamadınız ama sizin desteğinizi bir şekilde hissettik. İnanıyorum ki yeni sezonda, sizin vereceğiniz desteğe tüm enerjimizle cevap vereceğiz. Elimizden geldiğince iyi basketbol oynamak istiyoruz, sizi ne kadar çok sevdiğimizi göstermek için. Çok teşekkür ederim, takımla keyif alın, inanıyorum ki gelecekte size hak ettiğiniz oyunu izleteceğiz. Fenerbahçe, oynadığı tüm turnuvalarda iyi basketbol sergilemeli. Bu benim hayalim, umarım bunu size vereceğim.

Koç, çok teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim.

Víctor Lapeña, Salon Tribünü ekibinden Baran Arslan ve Aydın Şenyuva ile birlikte, 1 Ekim 2021.

Yorum bırakın