Aydın Şenyuva Yazıyor: “O Sene, Bu Sene Olmalı”

Kadın Basketbol Takımımız, EuroLeague Women çeyrek final serisinin ikinci maçında TTT Riga’yı 65-88 mağlup ederek seride durumu 2-0’a getirdi ve sekizinci kez Final-Four bileti aldı. Salon Tribünü yazarı Aydın Şenyuva mücadeleyi, Final-Four’daki muhtemel senaryoyu ve TBF’nin kadın basketboldaki yabancı sınırı kararını yorumladı.

Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı, EuroLeague Women çeyrek final ikinci mücadelesinde Letonya ekibi TTT Riga’yı 65-88 mağlup etti ve üst üste ikinci, toplamda sekizinci kez Final-Four bileti aldı. Normal şartlarda rakibimizin salonunda oynanması gerekirken, Letonya ekibinin salonunun uygun durumda olmaması nedeniyle bir kez daha Metro Enerji Spor Salonu’nda oynanan maça takımımız, Kayla McBride ve Amanda Zahui’nin kaydettiği 5-0’lık seriyle başladı.

Potanın Kraliçeleri, Elizabeth Williams’la rakip pota altını iyi kullanarak, hem hücumda, hem de savunmada etkili oldu ve ilk periyodu 16-32 önde tamamladı. İkinci periyotta gösterdiğimiz yüksek savunma konsantrasyonuyla rakibi üst üste hatalara zorlayan Fenerbahçe’miz hücumda da yine McBride, Zahui ve Alina Iagupova’nın yüksek yüzdeli oyunuyla skoru 25-44’e getirdi. İlk yarının kalan bölümünde de hem hücumda hem savunmada istikrarlı oyununu sürdüren Fenerbahçe’miz soyunma odasına 33-49 önde gitti.

Fotoğraf: Ahmet Hopyar / fenerbahce.org

Üçüncü periyodu da hücumdaki yüzdeli oyunuyla, 23 sayı üreterek 48-72 önde tamamlayan Fenerbahçe’miz, tabiri caizse aktif dinlenerek oynadığı dördüncü periyodun ardından maçı 65-88 kazandı ve adını Final-Four’a yazdırdı. Amanda Zahui kaydettiği 22 sayıyla takımın en skoreri olurken; Alina Iagupova ve Kayla McBride 16’şar, Elizabeth Williams 12, Olcay Çakır Turgut da 10 sayıyla galibiyete önemli katkı verdi.

Tarihinde sekizinci kez EuroLeague Women dörtlü finalinde yer almaya hak kazanan sarı-lacivertliler, 8 – 10 Nisan tarihlerinde oynanacak olan ve henüz yeri belli olmayan Final-Four’un ilk maçında USK Prag – Beretta Famila Schio eşleşmesinin tur atlayanı ile karşılaşacak. USK Prag, çeyrek final serisinin ilk maçını 72-70 kazanarak Beretta Famila Schio karşısında Final Four için avantaj yakaladı. Bu serinin ikinci maçı, 15 Mart’ta oynanacak.

Fenerbahçe’mize gelecek olursak, Amanda Zahui geldiğinden bu yana kendisinden beklendiği gibi ilk defa pota altını bu maçta domine etti ve hem sayı üretimi, hem de ribaundlara büyük katkı verdi. Ayrıca yüksek posttan attığı üçlükler de hücum çeşitliliği için çok önemliydi. Tecrübeli oyuncumuz, yaklaşık bir ay sonra oynanacak olan Final-Four için hazır olacağı imajını verdi. Elizabeth Williams bildiğiniz gibi blokları, ribaundlardaki agresifliği, bitmeyen hırsı ve enerjisi ile işini yapmaya devam ediyor.

Fotoğraf: Ahmet Hopyar / fenerbahce.org

Kayla McBride ve Alina Iagupova, EuroLeague Women’in açık ara en keskin şutörleri durumunda. Olcay Çakır Turgut ise, Türk kadın basketbolunun yetiştirdiği en değerli aktif oyun kurucusu durumunda. Gününde ve oyuna konsantre olduğu zaman farkını ortaya koyuyor. Alperi Onar’ın her zaman yüreği ile oynayan, müdafaada rakibe göz açtırmayan bir karakteri var. Burada en büyük soru işareti ise, Bria Hartley’in hala hazır olmaması. İnşallah son bir aylık süre içinde gerçek Bria Hartley’i hazır durumda göreceğiz. Onun rotasyonda Olcay’a yardımcı olması gerekiyor. Final-Four’da maçlar yüksek tempoda ve sert geçecek, onun için guard pozisyonunda Olcay’ı mutlaka hem skor, hem de müdafaa olarak yedeklemesi gerekiyor.

Fotoğraf: Ahmet Hopyar / fenerbahce.org

Potanın Kraliçeleri’nde bugün Satou Sabally hastalığı, Kiah Stokes ise omuz sakatlığı nedeniyle oynamadı. Satou Sabally takımın en değerli oyuncularından birisi şüphesiz. Alçak post ve dış şut tehdidi mükemmel. Sıra dışı bir oyuncu. Kiah Stokes da rotasyon için çok değerli bir oyuncu. Final-Four’da çok sert, tempolu ve temaslı tek maçlı oyunlar oynanacak. Burada önemli olan, müdafaada sağlam kalabilmek. Boyalı bölgeyi Elizabeth Williams, Amanda Zahui, Kiah Stokes ve Satou Sabally ile karartmamız ve hücumda da aynı kararlılığı göstermemiz gerekiyor. “Pick and roll” müdafaasında da kesinlikle yenilmememiz lazım. Hücumda çok iyi perdeleme yapıp Alina Iagupova ve Kayla McBride için şut imkanlarını çok net hazırlamamız gerekiyor. Oyun kurgusu, kesinlikle tek başına Olcay’ın üzerinde kalmamalı. Dediğim gibi, rotasyonda Bria Hartley artık son iki maçta her şeyini ortaya koymalı. Rakip kısalarına yapılacak baskıda Olcay, Bria Hartley ve Alperi Onar’a çok iş düşecek. Baskılı bire bir müdafaa, Final-Four için en değerli müdafaa diye düşünüyorum. Tabii ki burada bire birde geçilmemek de çok önemli.

Finale kaldığımız takdirde rakibimiz, Perfumerias Avenida olur diye tahmin ediyorum. Tam bir takım oyunu oynayan ve düzenden vazgeçmeyen gerçek bir İspanyol takımı Avenida. Müdafaada ve hücumda çabuk olmak ama telaşlı olmamak, bize EuroLeague Women kupasını getirecektir. Burada koç Víctor Lapeña’ya çok iş düşecek. Onun sakinliği ve kararlılığı, takım için çok önemli.

Fotoğraf: Ahmet Hopyar / fenerbahce.org

Ben artık Ekaterinburg’un turnuva dışında kalmasından sonra kesinlikle en büyük aday Fenerbahçe’dir diyorum. O kupanın bu sene Türkiye’ye geleceğine inanıyorum.

Fenerbahçe’mizin karşılaşmadaki istatistikleri ve maçın özeti şu şekilde:

Yabancı Sınırının Amacı Ne?

Gelelim, gelecek seneden itibaren KBSL’de uygulanacak olan üç yabancı kuralına. Umarım bu karar Türk kadın basketbolu için doğru karar olur. Bu kural, sadece Türkiye ligi için geçerli olacak. Avrupa maçları için yine FIBA’dan lisans çıkartılabilir fakat Türkiye Ligi’nde oynamayacak olan yabancı oyuncu nasıl ikna edilip kenarda oturtulacak ve bütçeler nasıl ayarlanacak, bu da merak konusu.

Yabancı kısıtlamasının amacı nedir? Burada yabancı kısıtlamasının Türk kadın basketboluna katkı vermesi için  kulüplerin altyapı havuzlarının desteklenmesi ve oyuncuların takımlarında süre alması gerekir. Ayrıca altyapı milli takımlarında gerekli yapılanmanın gerçekleşmesi gerekir. Federasyon, bu konuda tahmin ediyorum ki gerekli adımları atıyordur. Tabii ki bu yapılanma için kaliteli ve bilgili altyapı hocalarının milli takımlarda ve kulüp takımlarında planlı ve programlı bir şekilde, uzun süreli çalışmaları gerekir. Fenerbahçe, altyapılarda gerekli adımları üç yıldır mevcut yönetim ve hocalarla atmış bulunuyor ve bunun meyvelerini almaya başlıyor.

Yabancı kısıtlamasından en çok Fenerbahçe etkilenecektir şüphesiz. Mevcut oyuncuların kontratları ve sadece Avrupa için oynayacak olmaları büyük sıkıntı oluşturabilir. Nasıl bir yapılanma içine gireceğiz, bunu zaman gösterecek.

Fotoğraf: Ahmet Hopyar / fenerbahce.org

Yorum bırakın